עדכון מיולי 2018: לאחרונה חסמנו משתמשים והסרנו עשרות מאמרים שהיו מועתקים או כתובים בזילזול בצורה גסה. אם תכתבו מאמרים מקוריים, תשייכו אותם לקטגוריה המתאימה ותוציאו קישורים במידה הוגנת, אין לכם מה לדאוג
אנחנו בודקים את המאמרים מדי פעם ומי שיזלזל וינצל את הבמה לרעה, חבל על הזמן שלו ושלנו - המאמרים יוסרו והוא יחסם!

עוגת ביסקוויטים או כדורי שוקולד? הכול על עוגיית הפתי בר

מאת מגה שף

הילדים מכינים עם עוגיית הפתי בר כדורי שוקולד ומביאים בגאווה לכיתה, האימהות מכינות עם העוגיות שכבות של עוגת ביסקוויטים שמתחסלת תוך דקות ספורות מרגע היציאה מן המקרר, ואף מבוגר לא יתנגד לעוגייה  ליד הקפה שלו.

הפתי בר היא ללא ספק אחת מן העוגיות האהובות ביותר על כולם. הרי לכם כמה עובדות מסקרנות שיוכלו לשמש אתכם מתישהו אם תעלו על מונית הכסף או תשתתפו בחידון טריוויה אחר.

כך הכול התחיל

אדם ששמו לואי לה-פבר אוטיל, צרפתי כפי שהשם מחייב, אפה את עוגיית הפתי בר הראשונה בשנת 1886. העוגייה משכה תשומת לב רבה ותוך זמן קצר הופיעו חיקויים שונים שלה. לואי ניסה להגן על יצירתו והעניק לעוגייה את השם "הפתי בר המקורי".

עד היום נשמר השם של העוגייה ואפילו העוגיות שמכינים ברחבי העולם תמיד מבוססות על אותו מתכון בדיוק. שימו לב שאפילו אם הטעם של העוגייה משתנה, כי יש כבר שלל טעמים, הצורה נשארת תמיד אותו הדבר.

כמה חורים יש בפתי בר?

על פניו, מה כל כך מורכב בצורה של פתי בר? "כולה" מלבן מחורר… אז זהו, שאין לזלזל כלל וכלל במוח הקודח שהגה את צורת העוגייה! ההסבר הבא אולי יישמע לכם מגוחך, אבל הוא אמיתי לחלוטין: ארבע הפינות של פתי בר מסמלות את ארבע עונות השנה, כאשר לאורך כל הצלעות ביחד יש 52 חריצים שמסמלים את 52 השבועות בשנה. באשר לחורים על שטח העוגייה – יש תמיד בדיוק 24 חורים לציון 24 השעות ביממה. לא ברור איך אף אחד עוד לא כתב ספר שנקרא "חוכמת הפתי בר".

וכמה קלוריות יש בפתי בר?

יתכן מאוד שאחרי שתדעו את התשובה כבר לא יתחשק לכם לטבול את העוגייה בקפה. כפי שכבר הבנתם, מדובר בעוגייה שאיננה תמימה למראה, אבל לא רק בגלל התכנון ההנדסי הפילוסופי משהו שלה. נשנוש בקטנה של פתי בר מקביל קלורית לאכילת כריך בריא ומשביע. ב-4 עוגיות יש כמות קלוריות שערורייתית – 150! הסתפקות בעוגייה אחת תכניס לגופכם כ-38 קלוריות. כל כך הרבה חורים ובכל זאת, כל כך משמין.

מי ירים את הכפפה?

איך אף אחד עוד לא חשב לפתוח קונדיטוריית בוטיק שכל מדפיה יהיו גדושים במטעמים על טהרת הפתי בר? אם נשים בצד הערך הקלורי, העוגייה הזאת משתלבת מצוין בהמון קינוחים. גם ילדים וגם מבוגרים לא יכולים לסרב לפרוסת עוגת ביסקוויטים, שזו עוגה קלה מאוד להכנה אך גם פתוחה לשלל ווריאציות ושדרוגים.

אפשר, למשל, לשים בין השכבות גם פירות (תותים, בננות, פרוסות תפוח ועוד), ואפשר להפתיע עם מילוי שונה בכל שכבה – שכבת שוקולד, שכבת וניל ושכבת קרמל. למעלה אפשר לשדרג את העוגה עם ציפוי כיד הדמיון ולפזר כל מיני תוספות טעימות – שברי פקאן, קוקוס, חמוציות, זילופי קצפת ועוד ועוד.

מעבר לכך, פתי בר היא חומר גלם בסיסי ביצירת כדורי שוקולד מפנקים, והשמיים הם הגבול במגוון השינויים שניתן לעשות כדי ליצור שלל סוגי כדורים. אם טוחנים את העוגיות לכדי אבקה דקה ניתן להשתמש בה להכנת בסיס לעוגות רבות, במיוחד מוס וגבינה. אם הפירורים גסים יותר, אפשר לקשט אתם כל עוגה או כל גביע גלידה לפני הגשה.

אבל למה קוראים לה ככה?

שם העוגייה גם עונה על השאלה למה היא כל כך משמינה. המרכיב המרכזי בפתי בר הוא חמאה, ומכאן השם הצרפתי. פתי = קטנה, בר = חמאה. מה קיבלנו? חמאה קטנה עם ערך קלורי לא קטן בכלל. מהיום נזכור בכל ביס מה אנחנו מכניסים לגוף שלנו, ואז פשוט נשכח בביס השני, עד שהזיכרון יקהה לחלוטין בביסים הבאים.

ולסיום, שאלה מתבקשת: איך עוד אין בתל אביב, העיר שמפורסמת בשמותיה היצירתיים לברים ולמסעדות, מקום שנקרא "פתי בר"? במקום לפזר על השולחנות חמוצים ובייגלה, יחלקו למבלים את העוגיות, כדי לטבול אותן בבירה או בקוקטייל. אם זה טעים עם הקפה, אולי זה יהיה השילוב החם הבא?

מתכון לעוגת ביסקוויטים

מאת: Dudish

דודי שרון - אסטרטגיה שיווקית וקידום אתרים אורגני. |