עדכון מיולי 2018: לאחרונה חסמנו משתמשים והסרנו עשרות מאמרים שהיו מועתקים או כתובים בזילזול בצורה גסה. אם תכתבו מאמרים מקוריים, תשייכו אותם לקטגוריה המתאימה ותוציאו קישורים במידה הוגנת, אין לכם מה לדאוג
אנחנו בודקים את המאמרים מדי פעם ומי שיזלזל וינצל את הבמה לרעה, חבל על הזמן שלו ושלנו - המאמרים יוסרו והוא יחסם!

דלתות לשירותים במרפאות ובבתי חולים: היגיינה, עמידות ושקט נפשי

במרפאה או בבית חולים, חדר השירותים הוא הרבה יותר מעוד חדר במבנה. הוא מקום שבו ההיגיינה חייבת להיות ברמה הגבוהה ביותר, שבו מטופלים, מבקרים וצוות רפואי משתמשים באותם משטחים לאורך כל היום, ושבו כל פשרה בחומרים יכולה להפוך לבעיה. דלתות לשירותים במוסד רפואי צריכות לעמוד בשטיפות חוזרות בחומרי חיטוי חזקים, בלחות ובשימוש בלתי פוסק, ועדיין להיראות נקיות ומטופלות. זו דרישה שלא כל חומר יודע לעמוד בה.

במאמר הזה נסביר מה מייחד את חדרי השירותים במתקנים רפואיים, למה מחיצות ודלתות מטרספה HPL נחשבות לבחירה מתאימה לסביבה הזו, ואיך מתכננים חדר שירותים שעונה על דרישות תברואתיות קפדניות לאורך שנים.

הדרישות המיוחדות של מתקן רפואי

הדבר הראשון שמבדיל מרפאה או בית חולים ממבנה ציבורי אחר הוא רמת הניקיון הנדרשת. צוותי הניקיון במוסדות רפואיים עובדים לפי נהלים מחמירים, ומשתמשים בחומרי חיטוי חזקים כמה פעמים ביום. כל משטח בחדר השירותים, מהדלת ועד הידית, צריך לעמוד בטיפול הזה בלי להיפגע, בלי להתקלף ובלי לספוג נוזלים. חומר שסופג לחות או שנסדק עם הזמן הופך למקום שבו לכלוך מצטבר, ובמוסד רפואי זה פשוט לא מקובל.

הדבר השני הוא העומס. במרפאה עמוסה או במחלקה בבית חולים עוברים מאות אנשים בכל יום. מטופלים בהמתנה לתור, מבקרים שמגיעים לבקר קרובים, אנשי צוות במשמרות ארוכות. חדרי השירותים לא נחים, והדלתות נפתחות ונסגרות שוב ושוב לאורך כל שעות היממה.

הדבר השלישי הוא אוכלוסיית המשתמשים. במתקן רפואי מגיעים אנשים חלשים, מבוגרים, אנשים עם קשיי תנועה והורים עם ילדים. חדר השירותים צריך להיות נגיש, בטוח ונוח, עם דלתות שקל לפתוח ומנעולים שקל להפעיל. ובמקרה הצורך, הצוות צריך להיות מסוגל לפתוח את התא מבחוץ במהירות.

והדבר הרביעי הוא התחושה. מטופל שנכנס לחדר שירותים נקי, מסודר ומעוצב מרגיש שהוא במקום שדואג לו. מנגד, חדר מוזנח עם דלתות פגועות פוגע באמון במוסד כולו. במקום שבו אנשים מגיעים במצב רגיש, גם הפרטים האלה חשובים.

למה טרספה HPL מתאימה לסביבה רפואית

טרספה, או HPL, הוא קיצור של High Pressure Laminate. מדובר בלוח דחוס שמיוצר משכבות רבות של נייר קראפט ספוג בשרף פנולי, שעוברות איחוי בלחץ ובטמפרטורה גבוהים. החומר שמתקבל צפוף, קשיח ובעל משטח סגור וחלק. זו התכונה החשובה ביותר בסביבה רפואית: משטח שאינו סופג נוזלים ואינו מאפשר ללכלוך ולחיידקים להצטבר בתוכו.

המשטח הסגור של הטרספה מאפשר ניקוי קל, מהיר ואפקטיבי, והחומר עמיד בפני כימיקלים וחומרי ניקוי חזקים. הוא לא מתנפח במגע עם מים, לא נרקב ולא מתבלה במהירות, גם בתנאי לחות קשים. בנוסף, הוא עמיד בפני שריטות, מכות ופגיעות, ולכן מתאים גם למסדרונות ולחדרים שבהם עוברות עגלות, מיטות וכיסאות גלגלים. הלוחות של אוריאן אייץ’ פי אל עומדים בתקן ישראלי ואירופאי לאש ומים, נתון שחשוב במיוחד במבנים רפואיים עם דרישות בטיחות מחמירות.

לא במקרה אוריאן מציינת מרפאות ובתי חולים בין השימושים הנפוצים של מחיצות ודלתות מטרספה, ומדגישה את המענה שהן נותנות לדרישות תברואתיות קפדניות. אותו חומר משמש גם במשטחי עבודה למעבדות ובשולחנות מעבדה בהתאמה אישית, סביבה שבה העמידות לכימיקלים והניקיון הם תנאי בסיס.

ויש גם את המראה. מוסדות רפואיים רבים עוברים בשנים האחרונות שדרוג עיצובי, מתוך הבנה שסביבה נעימה משפיעה על התחושה של המטופלים. הטרספה מגיעה במגוון רחב של צבעים, מרקמים וגימורים, ומאפשרת לבחור גוונים רגועים ונעימים שמשתלבים בשפה העיצובית של המוסד.

תכנון חדר שירותים במוסד רפואי

הצעד הראשון הוא מיפוי של החלל והשימוש בו. כמה תאים צריך בכל קומה, היכן ממוקמים חדרי השירותים ביחס לאזורי ההמתנה והמחלקות, וכמה תאים נגישים נדרשים. במוסד רפואי, היחס בין תאים רגילים לתאים נגישים שונה ממבנה רגיל, כי חלק גדול מהמשתמשים זקוקים לנגישות. אוריאן מספקת מתקנים לשירותי נכים ואביזרים לנגישות, כך שאפשר לתכנן את כל החדר באותו קו.

הצעד השני הוא בחירת סוג המחיצות והדלתות. כדי להבין את מגוון האפשרויות, כדאי לעיין בעמוד דלתות לשירותים של אוריאן, שבו מוסבר בפירוט על מחיצות ודלתות מטרספה לתאי שירותים ומקלחות, על היתרונות של החומר ועל השימושים הנפוצים במבני ציבור ובמוסדות רפואיים. שם אפשר גם לראות את אפשרויות ההתאמה, מגובה ורוחב משתנים ועד מנגנוני נעילה ופרזול.

הצעד השלישי הוא הפרזול והנעילה. במוסד רפואי, המנעול צריך להיות פשוט להפעלה גם למטופלים חלשים, ובמקביל לאפשר לצוות לפתוח את התא מבחוץ במצב חירום. אוריאן מציעה מנגנוני נעילה מגוונים, כולל מנעולים סמויים, ופרזול עמיד מנירוסטה או מאלומיניום, שני חומרים שמתאימים לסביבה לחה ולניקוי בחומרים חזקים.

הצעד הרביעי הוא סוג התא. במוסדות רפואיים רבים מעדיפים תאי רצפה תקרה, שנותנים פרטיות מלאה ומקלים על הניקוי, כי אין מרווחים שבהם מצטבר לכלוך. אפשרות נוספת היא תאים עבים, שמשדרים יציבות ומתאימים לעומס גבוה. ובמחלקות עם מקלחות, אוריאן מייצרת גם תאי מקלחת מטרספה HPL, שמתאימים לרטיבות מתמדת.

הצעד החמישי הוא האקוסטיקה והפרטיות. במוסד רפואי, שבו מטופלים נמצאים במצב רגיש, הפרטיות חשובה במיוחד. אפשרות למילוי פנימי אקוסטי בדלתות ובמחיצות משפרת את הבידוד ותורמת לתחושת הכבוד והנוחות.

הצעד השישי הוא האביזרים. אוריאן מייבאת מגוון רחב של אביזרים לחדרי שירותים ומקלחות, ובהם מתקני סבון, מתקני נייר טואלט, מתקני מגבות נייר גליל ומגבות צץ רץ, פחים, מייבשי ידיים, מברשות אסלה, קולבים לתאים ושלטים לשירותים ציבוריים. במוסד רפואי, שבו ההיגיינה קובעת, כדאי לבחור אביזרים שמפחיתים מגע ידיים ומקלים על הניקוי. וגם מתקני החתלה לתינוקות הם חלק חשוב במרפאות ילדים ובמרכזים לבריאות המשפחה.

כדאי להתייחס גם להבדלים בין סוגי המתקנים. מרפאה קהילתית קטנה צריכה בדרך כלל מספר מצומצם של תאים, עם דגש על נגישות ועל תא משפחתי עם מתקן החתלה. מרכז רפואי גדול או בית חולים צריכים מערך שלם של חדרי שירותים בכל קומה, חדרי מקלחת במחלקות, ושירותים נפרדים לצוות. מכון לבדיקות או מרפאה כירורגית צריכים לשים לב במיוחד לחדרים שמשמשים מטופלים לפני ואחרי טיפול, עם מרווח תנועה רחב ודלת שנפתחת בקלות.

בכל אחד מהמקרים האלה, ההתאמה האישית היא שמאפשרת לקבל פתרון מדויק. המחיצות והדלתות של אוריאן נבנות לפי המידות של החלל, עם מערכות תלייה ועיגון שמתאימות לתנאים בשטח, כך שגם חדר בעל צורה לא סטנדרטית או מבנה ותיק שעובר שיפוץ יכולים לקבל מערכת מסודרת ועמידה. מי שמגיע לשיחה הראשונה עם שרטוט, מידות ותיאור של אופי השימוש בכל חדר, יקבל הצעה מדויקת יותר ותהליך תכנון קצר יותר.

ונקודה אחרונה בנושא התכנון: כדאי לחשוב מראש על אחידות בין הקומות והאגפים. כשכל חדרי השירותים במוסד בנויים מאותו חומר ועם אותו פרזול, הצוות מכיר את המערכת, חלקי החילוף זהים והתחזוקה פשוטה בהרבה.

התקנה ותחזוקה בלי להשבית את המוסד

מוסד רפואי לא יכול להיסגר לשיפוץ. כל עבודה בחדרי השירותים צריכה להתבצע במהירות, בצורה נקייה ובתיאום עם הצוות. המערכות המודולריות של טרספה מאפשרות התקנה מהירה במבנים חדשים ובשיפוצים, וצוות המתקינים המנוסה של אוריאן מבצע את העבודה ברמה ובסטנדרטים גבוהים. אפשר לתכנן את העבודה בשלבים, חדר אחרי חדר, כך שתמיד יישארו חדרי שירותים זמינים למטופלים ולצוות.

אחרי ההתקנה, הטרספה מוכיחה את עצמה בשגרה. היא לא דורשת צביעה, לא מתבלה מחומרי החיטוי ושומרת על המשטח החלק שלה לאורך שנים. ואם רכיב נפגע, למשל ממכה של עגלה, אפשר להחליף אותו בקלות בלי לפרק את כל המערכת. עבור מנהלי תפעול במוסדות רפואיים, זה אומר פחות תקלות, פחות השבתות ותחזוקה צפויה יותר.

כדאי לשלב את צוות הניקיון והתפעול כבר בשלב התכנון. הם יודעים אילו אזורים דורשים תשומת לב מיוחדת, איפה כדאי למקם את מתקני הסבון והנייר, ואיזה סוג תא יקל עליהם את העבודה. הידע הזה, יחד עם ההתאמה האישית של אוריאן, מבטיח חדר שירותים שמשרת את המוסד בצורה הטובה ביותר.

ומבחינת תקציב, ההשקעה בטרספה משתלמת לאורך זמן. מוסד רפואי פועל עשרות שנים, וחומר שמחזיק מעמד מול שטיפות יומיומיות ושימוש אינטנסיבי חוסך החלפות חוזרות ועבודות תיקון. העמידות והתחזוקה הפשוטה הופכות את הטרספה לבחירה כלכלית לא פחות מבחירה מקצועית.

ויש עוד שיקול שכדאי להכיר: הסביבה. אוריאן מציינת שהחומר מיוצר באופן ידידותי לסביבה, ומוסדות רפואיים רבים מקפידים היום גם על השיקול הזה בבחירת ספקים ותשתיות.

לסיכום, חדר שירותים במרפאה או בבית חולים צריך לעמוד בדרישות היגיינה מחמירות, בעומס גבוה ובשימוש של אוכלוסייה רגישה. דלתות ומחיצות מטרספה HPL, עם משטח סגור וחלק, עמידות לכימיקלים ולחות, פרזול עמיד והתאמה מדויקת למידות, נותנות מענה לכל הדרישות האלה. אוריאן אייץ’ פי אל מאור עקיבא מתמחה בייבוא, ייצור והתקנה של מחיצות ודלתות מטרספה, ומלווה מוסדות רפואיים, קבלנים ומתכננים מהשלב הראשון ועד ההתקנה. אפשר לפנות ולקבל הצעת מחיר ללא חיוב.

מאת: אוריאן HPL

אוריאן אייץ' פי אל מייבאת, מייצרת ומתקינה מחיצות ודלתות טרספה HPL לתאי שירותים ומקלחות, לצד חיפוי למבנים, לוקרים, ספסלים ואביזרים לחדרי שירותים. החומר עומד בתקן ישראלי ואירופאי לאש ומים, עמיד ללחות ולשימוש אינטנסיבי, ומגיע במגוון צבעים וגימורים. מתאים למוסדות חינוך, משרדים, בריכות, מבני ציבור ובתים פרטיים. |