עדכון מיולי 2018: לאחרונה חסמנו משתמשים והסרנו עשרות מאמרים שהיו מועתקים או כתובים בזילזול בצורה גסה. אם תכתבו מאמרים מקוריים, תשייכו אותם לקטגוריה המתאימה ותוציאו קישורים במידה הוגנת, אין לכם מה לדאוג
אנחנו בודקים את המאמרים מדי פעם ומי שיזלזל וינצל את הבמה לרעה, חבל על הזמן שלו ושלנו - המאמרים יוסרו והוא יחסם!

מחוננים במערכת החינוך

מסגרות הלימוד למחוננים

משרד החינוך מאפשר לתלמידים שהוכרו כמחוננים להשתתף באחת משתי תוכניות: 

כיתת מחוננים 
כיתה איזורית אליה עוברים התלמידים המחוננים. תלמיד שמתקבל לתוכנית יעזוב את הכיתה בה הוא למד ויעבור בשנת הלימודים הבאה לכיתת המחוננים. הכיתה ממשיכה, עם אותם תלמידים, עד לסיום התיכון. מעבר לתוכנית הרגילה יש בכיתה זו אפשרות להעמיק ולחקור נושאים שמעניינים את הילד או הילדה. בנוסף יש תכנים רבים נוספים ומגוונים והעשרות חוץ בית ספריות מעבר לתוכנית הרגילה. 

יום שליפה במרכז מחוננים איזורי
במקום לעזוב את כיתת האם ניתן גם לקחת חלק בפעילות למחוננים באחד מ50 מרכזי מחוננים בכל הארץ. שם מאפשרים לילדים מחוננים להשתתף בתכנית ההעשרה ביחד עם מחוננים נוספים במשך יום אחד קבוע בשבוע. בשאר השבוע התלמיד לומד בכיתה רגילה. ההעשרות מגוונות וכוללות לתכנים רבים מעבר לתכנית הלימודים הרגילה: מדע, פילוסופיה, פוליטיקה, אמנות, חדשנות, פסיכולוגיה ועוד ועוד. כל הקורסים מועברים על ידי מורים ומרצים ברמה גבוהה.

מבחני המיון ותהליך האיתור

כל תלמידי כיתות ב’ (בחלק מהמקומות בכיתות ג’) ישתתפו בתהליך מיון שבסיומו יוכרו מספר קטן של תלמידים בכל איזור כמחוננים. המיון כולל שני שלבים, שני מבחני מיון שמתעדכנים כל שנה: 

מבחן שלב א’

המבחן מתקיים בבית הספר בזמן הלימודים, על ידי המורים, בדרך כלל כמה ימים לאחר חופשת הסוכות.

המבחן כולל שני חלקים: הבנת הנקרא וחשבון.

בית הספר אחראי על בדיקת המבחנים ובחירת התלמידים שימשיכו בתהליך, כ-15% שקיבלו את התוצאות הגבוהות ביותר בשכבה. המבחן הוא זהה בכל הארץ אך כאמור העברתו וקביעת רשימת העוברים לשלב הבא נתונה בידי בית הספר. במהלך חודש ספטמבר תקבלו הודעה על תאריך המבחן ותתבקשו לאשר או לא לאשר את השתתפות ילדכם בבחינה. ההשתתפות אינה חובה אך רוב הילדים ניגשים לבחינה. 

מבחן שלב ב’

המבחן מתקיים מחוץ לבית הספר בשעות אחר הצהריים. התלמידים שעברו את שלב א’ יקבלו הודעה עם הפרטים .

מבחן שלב ב’ קשה ומלחיץ בהרבה ממבחן שלב א’. הוא כולל שלושה חלקים: מילולי, צורני וכמותי (חשבוני/מתמטי).

המבחן אורך כשעה ורבע. הזמן אינו מספיק לרוב הילדים. מעבר לקושי והלחץ, חלק מהשאלות אינן מוכרות לילדים בגיל זה ולא דומות לשאלות בהן התנסו או נתקלו בעבר, ולכן גם גוזלות זמן רב. 

כ-2% מהתלמידים בעלי הציונים הגבוהים ביותר בכל עיר או איזור יתקבלו ויהיו זכאים להשתתף באחת מתוכניות הלימוד המיוחדות (כיתת מחוננים או יום שליפה). 5% נוספים יוכרו כמצטיינים ויוכלו להשתתף בחוגי מצטיינים בשעות אחר הצהריים. 

הכנה לבחינה

גם אם אתם בטוחים ביכולות של ילדכם אתם בודאי שואלים את עצמכם האם ניתן וצריך לעזור לילד לפני, להכין אותו. שאלות כאלו עולות אצל הורים רבים: 
   • האם כדאי בכלל להכין את הילד לפני הבחינה?
   • למה ילדה שברור שהיא מחוננת צריכה בכלל הכנה?
   • איזה סוג של הכנה כדאי לעשות?
   • כמה כדאי להשקיע בהכנה, זמן ועלות כספית? 
   • אולי לא כדאי בכלל לעשות עניין? כך הילד לא יחווה אכזבה במקרה של כשלון. 

כל אלו שאלות ראויות שאין להם תשובה אחת ברורה. אתם מכירים את ילדכם הכי טוב ואתם יודעים מה מתאים לו או לה.

אולי יעזרו לכם הנקודות הבאות לקבל החלטה:
   • הבחינות הן יחסיות ומספר המקומות מוגבל. רק מספר קבוע מראש של בעלי הציונים הגבוהים ביותר עוברים לשלב הבא. לא מספיק להצטיין, צריך להצטיין יותר מאחרים. ילדים מחוננים רבים,לא מצליחים לעבור את הבחינה ומפספסים את האפשרות להנות מתוכניות המחוננים.
   • ילד שמגיע מוכן מצליח יותר מילד שמגיע לא מוכן. הדבר נבדק ואושש פעמים רבות. יש לכך שלוש סיבות עיקריות:
         o הלחץ יורד כאשר הילד פותח את הבחינה, רואה מולו שאלות מוכרות ולא משימות שלא נתקל בהן מעולם קודם לכן. ילד מוכן משאיר אץ הלחץ הזה מאחוריו בבית שם התמודד כבר עם משימות כאלו בזמן ההכנה.
         o ילדה שיודעת מה מצופה ממנה תתפקד טוב יותר בבחינה: מבחינת ניצול וחלוקת הזמן, סימון נכון של תשובות והעלת הסיכוי ע”י ניחוש מושכל יותר (חלק מההכנות כוללות גם אסטרטגיות ניחוש מושכל ופסילת תשובות לא סבירות כך שניתן להתמודדגם עם שאלות שלא בטוחים מה התשובה אליהן).
         o הכרה עם סוגי שאלות וידע מוקדם של הדרך בה ניתן לפתור אותן חוסך זמן רב. זמן זה מאפשר לפתור על שאלות רבות נוספות ולקבל ציון טוב יותר 

לתפיסתנו, כמו שלא ניגשים לא מוכנים למבחן הפסיכומטרי של האוניברסיטאות, חשוב להגיע מוכנים גם לבחינה זו. במיוחד אם הדבר חשוב לכם. ילדים רבים מתכוננים, ולכן הרף עולה, על חשבון אלו שלא התכוננו. עדיף להקטין את הסיכוי לכשלון ולתת לידכם הזדמנות להתמודד ולהביא את יכולותיו ליד ביטוי בצורה הטובה ביותר. 

איך מתכוננים?

ההמלצה שלנו היא האתר www.mehunan.com. האתר מציע חוברות הכנה שכוללות מבחני דוגמא, הסברים מפורטים ושיטות לפתרון מהיר ולניחוש מושכל. החוברות של www.mehunan.com כוללת גם הסברים רבים שמיועדים לכם ההורים, דבר שמאפשר לכם ללוות את ילדכם בתהליך ההכנה, להסביר לו או לה בקצב שלהם ובדרכים שמתאימות להם יותר, לנתח איתם את התשובות לשאלות שהם ענו ובמקרה של טעות להבין ולהסביר בדיוק מה לא היה ברור ואיך יש לענות בפעם הבאה. 
יתרון נוסף הוא המחיר. עלות ההכנה של חוברות ההכנה באתר www.mehunan.com נמוכה משמעותי מעלות ההכנות האחרות. כמו כן אין זמן מוגבל לשימוש וניתן להשתמש גם עבור אחים ואחיות קטנים יותר או במקרה של מבחן חוזר לאחר שנה (העידכונים והגרסאות לשנים מתקדמות זמינים בחינם). 

אם אתם עדיין לא בטוחים שיש בכלל טעם שהילד יגש לבחינה אתם יכולים לנסות את “המיבדק“. המיבדק הינה בחינה שבסיומה תקבלו אינדיקציה על רמת ההתאמה של ילדכם וסיכויו לעבור את הבחינה. המיבדק ניתן לרכישה בעלות סימלית באתר www.מחונן.com

ואם אתם רוצים רק לקבל מושג איך ניראות הבחינות ולהתנסות במבחן דוגמה במתכונת הבחינה תוכלו למצוא דוגמה הזו באתר  מחוננים.com. מדובר בדוגמאות מעודכנות עך פי המבחנים האחרונים, במתכונת המדויקת של הבחינות שהיו וצםויות להיות באותה השנה. יש דוגמאות גם לשלב א’ וגם לשלב ב’.

בהצלחה

מאת: mehunan.com

הכל אודות מחוננים במערכת החינוך: קבלה, מבחני איתור, מסלולי לימוד, הכנה: www.mehunan.com |