עדכון מיולי 2018: לאחרונה חסמנו משתמשים והסרנו עשרות מאמרים שהיו מועתקים או כתובים בזילזול בצורה גסה. אם תכתבו מאמרים מקוריים, תשייכו אותם לקטגוריה המתאימה ותוציאו קישורים במידה הוגנת, אין לכם מה לדאוג
אנחנו בודקים את המאמרים מדי פעם ומי שיזלזל וינצל את הבמה לרעה, חבל על הזמן שלו ושלנו - המאמרים יוסרו והוא יחסם!

תוספי תזונה – האם אנחנו באמת צריכים את זה?

תוספי תזונה הם מוצרים המגיעים בצורות שונות כמו טבליות, אבקות, תמציות, כמוסות ועוד. תוספי תזונה הם בעיקר ויטמינים ומינרלים וצמחי מרפא המשמשים כהשלמות תזונה ולטיפול טבעי בבעיות רפואיות שונות. בארה”ב כמחצית מהאוכלוסיה צורכת תוספי תזונה בתדירות גבוהה וגם בישראל הצריכה עומדת על כ-40% מכלל האוכלוסיה והשוק צומח בכ- 5% כל שנה. רבים מהרפואה הקונבנציונלית אינם מקבלים את תוספי התזונה ככלי טיפולי אלא רק להשלמות תזונה או כטיפול משלים. 

מי צריך להשתמש בתוספי תזונה?

טבעונים, צמחוניים או אנשים המחסירים אבות מזון מסויימים בגלל תזונה לקוייה משתמשים בתוספי תזונה על מנת להשלים ערכים תזונתיים חיוניים כגון: סידן, ברזל, מגנזיום וויטמינים. מפתחי גוף וספורטאים משתמשים בתוספי תזונה בנוסף לתפריט מסודר על מנת להוסיף רכיבי תזונה המסייעים בבניית שריר. תוספי תזונה פופולריים אצל מפתחי הגוף הם: 

אבקות חלבון – תוספי תזונה המכילים אבקות חלבון מסוגים שונים המכילים בין 22 גרם ל- 30 גרם חלבון במנת הגשה. חלבונים הם אבני היסוד של השריר ובכדי לגדול במסת שריר, ההמלצה היא לצרוך עד 2 גרם חלבון על כל ק”ג של משקל גוף. 

קראטין – אחד מתוספי התזונה הנחקרים ביותר. הגוף מייצר קראטין לבדו אך בכמויות קטנות. צריכה של תוסף תזונה המכיל קראין הוכח כמשפר ביצועים ומגביר את הכוח המתפרץ בזמן אימון. 

כורכומין – הכורכומין הוא נוגד דלקת טבעי אשר משמש ספורטאים כטיפול מונע וטיפול ישיר בדלקות במפרקים ובשרירים. 

מגנזיום – המינרל החשוב ביותר בגוף האדם. מסייע בהתאוששות השרירים לאחר האימון. 

מחקרים על תועלת תוספי התזונה

מחקרים מצאו שצריכה של סידן וויטמין D מסייעת לחיזוק השלד והעצמות. חומצה פולית מומלצת לצריכה על ידי רופאים רבים בזמן הריון כטיפול מונע במומים מולדים. אומגה 3 נמצאה כמסייעת בטיפול במחלות לב ולחץ דם. המחקרים בתחום תוספי התזונה ויעילותם בשיפור תוחלת החיים מתעדכנים יום יום. 

דגשים לפני שימוש בתוספי תזונה 

אין לצרוך ויטמינים מבלי לבצע בדיקת דם המראה על חוסרים בסוגי ויטמינים שונים. ישנם ויטמינים שצריכה עודפת שלהם עלולה להזיק ולגרום לבעיות שונות. בנוסף, כשנוטלים תרופות מרשם, יש להיוועץ ברופא לפני כל שימוש בתוספי תזונה, תוספי תזונה שונים עלולים לשנות את האופן שבו תרופות משפיעות על הגוף. למשל: ישנם תוספי תזונה שעלולים להפחית את השפעת חומרי הרדמה לפני ניתוח. 

איכות ותקנים 

על רשיונות הייבוא והייצור של תוספי תזונה אחראי משרד הבריאות, כשתו התקן העולמי נקרא GMP (תנאי ייצור נאותים). תו תקן זה מבטיח שהמוצר מיוצר בתנאים נקיים והיגיינים בכדי למנוע זיהומים, שהמוצר בטוח לשימוש ושרכיביו רשומים במלואם על תוית המוצר. 

לסיכום

תוספי תזונה הם כלי מדהים להשגת מטרות שונות וכטיפול משלים בבעיות רפואיות שונות, אך יש להפעיל משנה זהירות לפני שמתחילים שימוש בכל תוסף תזונה חדש.